Undvik dessa fallgropar om du ska anlita en flyttfirma

Att anlita en flyttfirma idag är inget ovanligt. Det finns många duktiga aktörer på marknaden som gör mycket bra jobb, samtidigt som det relativt nyligen beslutades om att flyttjänster skulle innefattas av ROT. Samtidigt är det många som aldrig har anlitat en flyttfirma förut, och undrar vad som förväntas av en som kund. I den här texten kan du läsa om saker du inte bör göra när du anlitar en flyttfirma.

Inte ta in flera offerter

Att inte ta in flera offerter från olika firmor när man flyttar kan vara ett misstag. En bra tumregel är att alltid ta in minst tre olika offerter – oavsett var du flyttar från och vart du flyttar till. Det skadar inte att ta in prisuppgifter från ännu fler än så. På så vis kan du vara relativt säker på att du betalar ett marknadsmässigt pris. Priserna, och vad som ingår, kommer att skilja sig åt mellan de olika firmorna. Väljer du att bara kontakta en flyttfirma finns risken att du får den offert som du tycker verkar sämst.

Att inte ge tillräckligt med information

Många menar att man bör låta en flyttfirma besöka hemmet innan den faktiska flytten ska ske. Även om det är bra är det kanske inte alltid nödvändigt, åtminstone inte för mindre projekt. Det som är viktigt att du har med all information för en flyttfirma som kan tänkas vara viktig när du ber om en offert. Det handlar till exempel om att tala om ifall du har tunga föremål (piano eller stora kassaskåp till exempel) eller om du har mycket värdefull konst som inte firmans försäkring kan täcka.

Den här informationen ska din flyttfirma naturligtvis ha utöver den mer basala informationen, så som om ifall det finns hiss, hur många våningar det är och hur många personer som flyttar ut ur hur många rum. En seriös flyttfirma kommer se till att få all nödvändig information – men misstag kan hända, och då är det bra om du som kund kan hjälpa till på traven.

Välja en flyttfirma med priset som enda faktor

Givetvis är priset mycket viktigt. Att enbart gå på priset kan dock vara ett misstag. Om de är oerhört billigare än sina konkurrenter finns det en anledning att fundera på hur det kan vara så. Har de svart arbetskraft? Har de undermåliga försäkringar när du ska flytta eller utrustning? Det behöver givetvis inte vara något fel – kanske har de bara hittat sätt att jobba mer effektivt, till exempel – men det kan vara läge att fundera på, eller fråga firman, hur de klarar av att hålla sina låga priser.

När du tittar på offerterna bör du inte bara titta på totalpriset. Titta också på hur lång tid arbetet beräknas ta, hur många flyttgubbar som ingår och att de har adresserat information om exempelvis ett piano. Fråga också firman om referenser och försäkringar – hemsida. Var även noga med att kolla upp samtliga firmor du tar offerter ifrån på nätet. Har de fått några omdömen? Vad säger kunderna i sådana fall?